DUURZAAMHEID

Architeam is finalist MiK-Klimaatambassadeur 2023!

Met trots kunnen we vermelden dat we samen met 3 andere bedrijven genomineerd zijn voor MiK-klimaatambassadeur 2023! Wij zijn enorm vereerd deze nominatie te ontvangen. Nog even en de MiK-Klimaatambassadeur wordt bekend gemaakt. Hieronder vind je extra informatie over onze strategie en projecten waar deze zijn toegepast.

“De meest duurzame m² is de m² die kan vermeden worden”

Onze strategie is om in de haalbaarheidsfase de duurzaamheidsimpact te bepalen, en de klant hiervan bewust te maken. De duurzaamheidsimpact zit niet alleen in de behoefte van de klant, maar ook in zijn proces en in relatie tot de omgeving. Dit is ons totaalconcept.

Onderstaande projecten zijn voorbeelden waar vele duurzaamheidsprincipes werden toegepast om het project in zijn totaalconcept te doen slagen. 

Bedrijvencomplex de malt

TRANSFORMATIE TOT EEN DUURZAAM COMPLEX

Het complex omvat diverse duurzaamheidsaspecten, gaande van energie en klimaat tot welzijn. 

Voor het aspect energie hebben we gezorgd voor zonnepanelen, een warmtepomp waarbij het water van de vaart wordt gebruikt, enzoverder. Voor het klimaat zijn we niet enkel bezig met onze energie, maar voorzien we ook laadstations voor de elektrische wagens van onze medewerkers en aanplantingen van groen. Het welzijn van onze medewerkers is een belangrijk standpunt binnen ons beleid. Op de parking is er een fietsenstalling aanwezig. Links van de parking is er een kinderdagverblijf. Binnen het gebouw speelt de aanwezigheid van de fitness en een levendige brasserie ook een rol in het welzijn. 

1947

2007

2023

Innovatieve duurzaamheidsprincipes

Er werd gebouwd op diverse niveaus, waardoor er niet alleen parkings en laadkaaien aanwezig zijn op het gelijkvloers, maar ook op de hogere niveaus, om zo te komen tot een zeer zuinig ruimtegebruik en bovendien de supply chain te optimaliseren. De overige dak(oppervlakte) werd verder volledig voorzien van zonnepanelen.

De aanwezigheid van groene gevels zorgt voor een harmonieuze integratie in de omgeving en de gescheiden verkeersstromen creëren een vlotte en veilige situatie voor alle weggebruikers in de grote omtrek rondom de site.

We bouwen niet louter gebouwen, we vullen behoeftes in.

Optimale benutting van een perceel

COMBINATIE VAN 3 VERSCHILLENDE OPDRACHTGEVERS

Dit project omvat een klimzaal, een drankenhandel, een autogarage en parkeergelegenheid op dezelfde locatie. Voor dit enkele perceel optimaal te kunnen benutten hebben we de projecten van 3 verschillende opdrachtgevers kunnen combineren.

transformatie / HERBESTEMMING

Voor dit project is geen afbraak gebeurd, maar een herbestemming. Op deze site werd er veel gewerkt rond hergebruik.

Het project voor de aanpassingen.

Het project na de aanpassingen.

optimalisatie M²

Een meerlaags gebouw dankzij een stapeling van functies. Er werd rekening gehouden met duurzaam ruimtegebruik. Bovenop het gebouw (bestaande uit een magazijn en kantoren) is er een serre geplaatst voor sla- en kruidenteelt. Hiervoor wordt proceswater gebruikt dat ze hebben opgevangen in een waterkuip van ongeveer 600.000l volume. Ook regenwaterputten voor hergebruik. Deze hydrocultuur speelt een grote rol in de duurzaamheid van dit project.

meerlaagse Transformatie

Bij dit project is het dak volledig voorzien van zonnepanelen en is er ook parking op een hoger niveau. Dit zorgt voor ideale benutting van het perceel en optimalisatie in het transport.

optimalisatie van transporten en energie

Op het perceel is een energiepark gelegen alsook zonnepanelen op het dak. Dit zorgt ervoor dat ze zelfvoorzienend zijn in hun energiebehoefte.

Een project gelegen op een zeer strategische positie aan het water waardoor het transportsysteem met de containers optimaal is en zo de co2-uitstoot beperkt wordt.

Invullen van restpercelen

Een project waarbij de opdrachtgever opzoek was naar ruimte voor extra laadkaaien. Hiervoor is een plan opgesteld om deze in te vullen op bestaand perceel en zo de restruimte optimaal te benutten.

ENERGIE

PRINCIPES

Architeam integreert energie in haar strategie en expertises door de klant hierop te wijzen en te begeleiden. Een voorbeeld van optimalisatie van energie vind je hierboven terug.

EPB

Voorstudie en verslaggeving binnen de energieprestatieregelgeving (isolatie, ventilatie, hernieuwbare energie) voor elk gewest, behoren tot de mogelijkheden.

NL